Законосъобразно прекратяване на трудов договор по чл. 328 от Кодекса на Труда - част II

дата: 18.09.2012

лектор: Георги Димитров

продължителност: 58 мин

гледания: 22

Не можете да пуснете видеото защото флаш плеърът на браузъра ви е изключен.

Описание как се активира флаш плеър може да видите на:

- за браузър Firefox

- за браузър Chrome


*За браузър Chrome e нужно да е включена опцията за позволяване на флаш съдържание и да е ИЗКЛЮЧЕНА опцията да пита преди да пусне флаш съдържание


Една от най-често коментираните теми е как работодателя да избере точното основание за прекратяване на трудовия договор с предизвестие от негова страна. Във втората част на темата са разгледани основанията на чл.328 ал.1, от т.8 до 12 и чл.328 ал.2 от Кодекса на труда. В семинара е представен един общ поглед върху не толкова често използваните основания за прекратяване с предизвестие от страна на работодателя, с какво трябва да се внимава при изготвянето на документите, кога и как следва да бъдат изготвяни те и най-важното в какви срокове.

Разгледани въпроси и примери от практиката:
(за лесно откриване във видеото, въпросите са подредени по реда на тяхното разглеждане)

 1. Какво означава основанието за прекратяване на трудов договор по чл.328 от Кодекса на Труда с предизвестие от работодателя ”преместване на предприятието или на част от него”?
 2. Как се документира отказа на работник или служител да последва преместване на предприятието или на част от него?
 3. Може ли да се договарят различни срокове на предизвестие за служителя и за работодателя?
 4. Има ли нещо общо между срока на изпитване и срока на предизвестие?
 5. Възможно ли е да се сключи договор само на основание чл.70 от КТ, без да се оказва във връзка с кой друг член е?
 6. Как следва да се оформят документите при прекратяване поради възстановяването на незаконно уволнен работник, който е заемал преди това същата длъжност?
 7. Може ли работодателя да преназначи или някак да запази новоназначен служител, който е заел мястото на незаконно уволнен, подлежащ на възстановяване?
 8. Какво става с трудовия договор на незаконно уволнен служител, който бъде възстановен на работа, но той не се яви на работното си място – как ще се отрази това на новоназначения на неговото място?
 9. Каква е възможността на работодателя да прекрати трудовия договор по чл.328 от КТ на професор, доцент или доктор на науките при навършване на 65 г. възраст?
 10. При какви условия работодателя може да прекрати трудов договор по чл.328 от Кодекса на Труда на лице, което навърши пенсионна възраст?
 11. Необходимо ли е да се прекрати трудовия договор по чл.328 от КТ, за да се упражни правото на пенсия за осигурителен стаж и възраст?
 12. Може ли управител на търговско дружество да упражни правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст, без да му се прекратява осигуряването и договора за управление и контрол?
 13. Какво означава обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор, като основание за прекратяване на трудов договор по чл.328 от Кодекса на Труда?
 14. Как може да се прекрати трудов договор по чл.328 от КТ на шофьор, на който му е отнета шофьорската книжка и той не може да изпълнява задълженията си по трудовия договор?
 15. Основанието за прекратяване на трудовия договор по чл.328 от Кодекса на Труда поради обективната невъзможност за изпълнение на трудовия договор от страна на работника или от страна на работодателя може ли да се прилага? (и тук май има нужда от подобрение) Предлагам въпроса за изтриване тъй като няма смисъл – Основанията в чл. 328 се прилагат само от работодателя и не могат да бъдат използвани от работниците и служителите.Абонамент за онлайн семинари

Затвори

Чрез пакетите на едро имате възможност да получите всички семинари за определен период от време на много по-ниска цена, спрямо единичната цена. Може да закупите пакет от минал, настоящ или бъдещ период от време. Когато закупите абонамент за видео семинари, вие придобивате достъп до видеата, които са с дата на издаване в рамките на избрания от вас абонаментен период. Всички семинари от пакета, след като бъдат веднъж закупени, остават вечно в потребителския ви профил и могат да бъдат гледани неограничен брой пъти, по всяко време, за неограничен период, включително и извън периода на пакета.

Към всички пакети се дава и допълнителен безплатен бонус - всички дискусионни панели, които попадат в периода на избрания пакет. Дискусионните панели не се продават по единично и няма друг начин да се сдобиете с тях.

Цените на пакетите са както следва:

вид пакет цена (лв) съдържание отстъпка от единичната цена
дневен пакет 15 3 семинара + 1 дискусионен панел -20%
3-месечен пакет 72 18 семинара + 6 дискусионни панела -30%
6-месечен пакет 126 36 семинара + 12 дискусионни панела -40%
12-месечен пакет 216 72 семинара + 24 дискусионни панела -50%

Дневните пакети може да пазарувате в страница Семинари по дата.

 • Семинара
Цена: